Veelgestelde vragen
Het onderhoud van een spa begint met een constante waterkwaliteit. Die kan je prima controleren met zogenaamde aquacheck-strips. Even in het water dopen en tegen de meter houden en je hebt alle waarden die je nodig hebt: pH, alkaliniteit, chloor- en/of broomgehalte.
Moderne baden hebben een apparaat in de spa, waardoor je zijn functionaliteit op elk moment via wifi op afstand kunt raadplegen. In het begin dien je het water elke week te controleren, later telkens nadat je het water ververst hebt of wanneer je twijfelt over de kwaliteit.
Je kan ook een digitale tester kopen. Er zijn er verschillende op de markt. Met zo’n digitale tester ben je een stuk zekerder van de uitslag dan met een strip.
De pH-waarde van water geeft de zuurtegraad aan, die tussen de 7,2 en 7,6 dient te liggen. Anders werkt de chloor die je water hygiënisch en proper moet houden niet. Gebruik een pH-min middel als de pH te hoog ligt en een pH-plus middel als hij te laag is.
De alkaliniteit is een indicatie voor het zuuroplossend vermogen. Idealiter ligt deze waarde tussen de 80 en de 120 ppm. Een te hoge alkaliniteit kan leiden tot neerslag van kalk, troebel water en huidirritatie. Een te lage alkaliniteit kan schommelende pH-waarden, corrosie van onderdelen en huidirritatie tot gevolg hebben.
Het chloorgehalte moet bij een spa ongeveer tussen 3 en 5 ppm liggen. Wanneer je het water ververst geef je het water een ‘chloorshock’. Het gehalte is dan tijdelijk 10 ppm maar zakt in 12 tot 24 uur weer naar 5 ppm. In de tussentijd mag je niet in de spa!
Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsmiddel voor het water, maar er kleven ook nadelen aan: het kan huidirritatie veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Bovendien is chloor niet geurloos. Er bestaan andere systemen zoals een ozonator of zoutelektrolyse die het werken met chloor beperken of het zelfs overbodig maken.
Kalk is een potentiële bron van problemen, maar de meeste filter- en pompsystemen kunnen prima omgaan met een beetje kalk. Woon je in een regio met hard water, overweeg dan om een antikalkmiddel in te zetten.
Langdurige kalkafzetting op het verwarmingselement vermindert de werking ervan. Ook jets kunnen kapot door overmatige kalkaanslag, maar dit komt zelden voor.
De afdekking – nodig om verdamping en afkoeling tegen te gaan wanneer het bad niet in gebruik is – heeft extra aandacht nodig. Wees voorzichtig met het verwijderen van de cover want hoe voorzichtig je de afdekking ook van de spa haalt, elke keer dat je hem op de grond zet slijt de bekleding een klein beetje. Op den duur leidt dit tot kleine gaatjes die water doorlaten. Het gevolg: er komt water in de isolerende mousse, de isolatiewaarde wordt een stuk minder en de afdekking wordt steeds zwaarder.
Heb je een kat als huisdier? Bedenk dan dat de nagels van een kat hetzelfde effect hebben op de afdekking van de spa als op je leren bankstel. Vuil heeft eveneens een schurend effect. Maak de cover daarom regelmatig schoon met water en zeep (geen detergent). Gebruik hiervoor een zachte doek of spons, eventueel een zachte borstel voor hardnekkig vuil. Spoel de afdekking daarna grondig af en laat hem drogen. Regelmatige behandeling met een vocht inbrengende vloeistof zoals Cover clean zorgt ervoor dat de bekleding langer mooi en soepel blijft. Bij zorgvuldig gebruik gaat de cover zeker 4 tot 5 jaar mee.
Wanneer je een leuke locatie gevonden hebt waar je optimaal kan genieten van je spa zijn er nog een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Elektriciteit en eventueel afvoer en watertoevoer dienen te worden bekeken naar mogelijkheden. Héél belangrijk is een vlakke en voldoende stevige ondergrond. Het gewicht van een leeg bubbelbad bedraagt zo’n 100 tot 500 kg, dit kan met enkele mensen nog verplaatst worden. Wanneer de spa wordt gevuld met water kan het gewicht oplopen tot zo’n 1800 à 2500 kg. Als er verder bijvoorbeeld 6 personen in het bubbelbad plaatsnemen mag er gerekend worden op zo’n 2500 à 3000 kg. Voor een zwemspa kan dit zelfs oplopen tot 6000 kg. Dat is een enorme druk op de ondergrond. Zorg dus dat je een goede en stabiele fundering laat aanbrengen vooraleer de spa te plaatsen. Voor een gewone spa praten we dan over een gewapende fundering van zo’n 10 à 15 cm dik. Voor de iets grotere zwemspa’s is dat 25 à 30 cm. Zorg ook voor een effen fundering die waterpas staat, zodat het geheel op een uniforme wijze gedragen kan worden.
Je kan de spa ook op klinkers of tegels plaatsen, maar zorg ook dan voor een vlakke ondergrond van beton of chape van zo’n 25 cm. De klinkers of tegels zorgen namelijk voor extra gewicht op de fundering. De ondergrond moet het volledige gewicht kunnen dragen. Voor de doe-het-zelvers onder ons is dit een leuk tussendoortje, maar vergeet niet dat een goede fundering belangrijk is voor de levensduur van het bubbelbad. Als je niet echt handig bent of te weinig weet van betonwerken, roep er dan een specialist bij.
Het water van je zwembad moet verwarmd worden en de pomp moet draaien. Daar heb je elektriciteit voor nodig. Voor je eigen veiligheid en die van je spa dient deze altijd te worden aangesloten op een apart geaarde stroomkring, voorzien van zekeringen van 16, 20 of 25 A. Wanneer het bubbelbad in volledige werking is (met onder andere jets, waterval, ozonator, airblower, verwarming, …) kan deze veel stroom vragen, vandaar dat er een overbelasting van het elektriciteitsnet moet voorkomen worden.
Afhankelijk van de grootte en de eigenschappen van de spa zijn er verschillende stroomvereisten, in elk geval moet er een aparte stroomkring voorzien worden. De stroomkabel dient rechtstreeks vanuit de zekeringkast naar de locatie te lopen. Op de locatie kan best op zo’n 2 m van de spa een waterdichte aftakplaats voorzien worden, zodat de stroom ter plaats kan worden uitgeschakeld. De meeste bubbelbaden werken trouwens zowel op 230 als 380 V.
Voor de doe-het-zelvers onder ons is dit weer een leuk werkje, maar hou je zeker aan de voorgeschreven materialen, waaronder afgeschermde kabels voor in de grond (voldoende diep), spatwaterdichte schakelaars en contactdozen met afsluitbare klepjes en afdichtingen in rubber, enz. Voorzie altijd wat speling in de kabel, mocht de grond eventueel wat verzakken. Water en elektriciteit zijn niet de beste vrienden, neem dus geen enkel risico bij de aansluiting van de spa. Indien je niet voldoende kennis hebt van deze zaken kan je ook hier best de hulp van een specialist inroepen.
Bij normaal gebruik is het aangeraden om de spa om de 60 dagen te ledigen en te reinigen. De meest eenvoudige en goedkoopste manier om de spa te vullen is met behulp van een tuinslang. Het aanleggen van een vast aftakpunt en dit beschermen tegen vorst in de winter, brengt aanzienlijk wat kosten mee. Voor het leegmaken van de spa kan je best ook weer een tuinslang aansluiten op de afvoer, zo kan het water gemakkelijk wegvloeien. Je kan ook een dompelpomp gebruiken om dit proces te versnellen. Laat het water nooit rechtstreeks in het gras of planten lopen, het kan zit vol met chemicaliën om het proper te houden.
En als je met dit allemaal rekening gehouden hebt, dan is jouw tuinspa een perfecte plaats om de dagelijkse beslommeringen van je af te zetten en te besluiten dat het leven nog niet zo slecht is.
Genieten van heerlijk bubbelwater buiten in je tuin? Lijkt fantastisch, maar er moet goed over nagedacht worden. Van een spabeurt moet je namelijk telkens een unieke belevenis maken. De spa moet een onderdeel worden van je leefpatroon. Het is daarom belangrijk dat je daar de juiste sfeer omheen creëert zodat je gráág gaat ‘badderen’. Zet je spa daarom niet te ver weg van je woning, want in de winter is de wandeling er naartoe niet erg prettig. Overweeg – eventueel samen met je tuinaannemer of tuinman – om een gezellige omgeving te creëren rond je spa met planten, bloemen, struiken zodat je in een beschermde en leuke omgeving zit. Als je een half uur in je spa ligt te relaxen, moet het oog ook wat hebben om de beleving optimaal te maken.
Heeft u een andere vraag? Gelieve ons dan te contacteren.